Alergeny v parfémované kosmetice

Kosmetika se stala nedílnou součástí našeho každodenního života, zvýrazňuje naši krásu a zvyšuje naše sebevědomí. Od hydratačních krémů po parfémy, kosmetický průmysl nabízí širokou škálu produktů, které uspokojí různé potřeby.
Přítomnost alergenů v kosmetických přípravcích však vyvolává u spotřebitelů obavy. Alergeny se objevují v kolektivní představivosti jako přísady, před kterými bychom si měli dávat pozor, neprávem. Parfemovaný produkt totiž nutně obsahuje několik alergenů, což z něj nedělá špatný produkt. V tomto článku se budeme snažit vyvrátit mýtus kolem alergenů v parfémované kosmetice a osvětlit jejich roli a regulaci v tomto odvětví.
ODKUD SE BEROU
Parfémové alergeny jsou molekuly přirozeně obsažené ve složkách tvořících parfém. Jsou přítomny především v květinách a pocházejí z přírody, takže se nejedná o přísady, které výrobce dobrovolně přidává do receptur.
Kromě toho byste měli také vědět, že alergeny mají v esenciálních olejích zajímavé vlastnosti. Například:
Citronellol: přirozeně se vyskytuje v pelargónii, citronové trávě, růži, stejně jako v muškátovém oříšku nebo dokonce linalolu, který je známý pro své uklidňující a relaxační vlastnosti.
Limonene: odvozený z určitých esenciálních olejů z citrusové kůry (mandarinka, pomeranč, citron, grapefruit, bergamot). Právě limonene jim dodává stimulační a protiinfekční vlastnosti.
CO JSOU ZAČ
Alergeny jsou látky, které mohou u určitých jedinců vyvolat alergickou reakci. Tyto reakce se liší od mírného podráždění až po závažné alergie. Je důležité si uvědomit, že téměř každá látka, přírodní nebo syntetická, může potenciálně působit jako alergen.
Seznam 26 potenciálních alergenů deklarovaných EU kosmetickou direktivou
Tyto konkrétní látky musí být uvedeny ve složení na etiketě produktu, pokud jejich koncentrace překročí 0,001% v přípravcích, které se neoplachují (parfémy, vonné mlhy, krémy) a 0,01% v přípravcích, které se oplachují (šampony, tekutá mýdla).
Pro srovnání, když oloupete citrusové ovoce nebo vypijete pomerančový džus, máte na prstech a ve sklenici 100x více limonene, než máte v parfému.
Alpha-Isomethyl ionone | Cinnamal | Hydroxycitronnellal |
Amyl cinnamal | Cinnamyl alcohol | Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde |
Amylcinnamyl alcohol | Citral | Isoeugenol |
Anise alcohol | Citronellol | Limonene |
Benzyl alcohol | Coumarin | Linalool |
Benzyl benzoate | Eugenol | Methyl 2-octynoate |
Benzyl cinnamate | Farnesol | Evernia prunastri |
Benzyl salicylate | Geraniol | Evernia furfuracea |
Butylphenyl methylpropional | Hexyl cinnamal |
PROBLÉM VNÍMÁNÍ
Přítomnost alergenů v kosmetice vede k mylné představě, že všechny alergeny jsou škodlivé a je třeba se jim za každou cenu vyhýbat. Tento všeobecný předpoklad však přehlíží zásadní aspekt alergenů – jejich koncentraci v produktech. Většina alergenů používaných v kosmetice je přítomna v extrémně nízkých koncentracích, pečlivě regulovaných, aby se minimalizovalo riziko spuštění alergické reakce.
Pro srovnání, alergeny v parfumerii jsou jako ořechy, pšenice, mléko nebo dokonce hořčice v potravinářských výrobcích. Někdo je nemůže vystát, ale pro nealergiky nepředstavují žádné nebezpečí.
Alergeny jsou proto absolutně nesrovnatelné s kontroverzními přísadami, nebezpečnými pro každého.
Podívejte se na nabídku parfémů francouzské značky Kerzon >>
REGULAČNÍ STANDARDY
V Evropské unii ukládají kosmetické předpisy (velmi přísné) povinné údaje o kosmetických produktech, které musí být viditelné před nákupem, přímo na obalu, aby byla zajištěna bezpečnost spotřebitelů. Tyto předpisy také stanoví pokyny pro výrobce týkající se používání alergenů v kosmetice.
CO Z TOHO PLYNE
Alergeny v kosmetice nejsou ze své podstaty špatné ani nebezpečné. Názor, že je třeba se vyhnout všem alergenům, přehlíží regulované koncentrace a zavedená bezpečnostní opatření. Kosmetické výrobky procházejí přísným testováním a dodržují pravidla, aby byla zajištěna bezpečnost spotřebitelů.
Díky pochopení individuální citlivosti a informovanému výběru mohou spotřebitelé i nadále využívat výhod, které kosmetika nabízí, bez zbytečného znepokojení z alergenů. Ty totiž nejsou všechny negativní, ale slouží důležitým účelům. Vůně například zlepšují smyslový zážitek a činí produkty atraktivnějšími.