Co znamená "FAST FASHION"

Udržitelná móda - pojem, se kterým se často setkáváte na našem e-shopu. Co se pod tímto označením skrývá? Udržitelná móda nebo také slow fashion je opakem takzvané FAST FASHION (v překladu "rychlá" móda). A my si dneska povíme něco o té fast fashion. 

Co je špatného na fast fashion?

Zbytečná nadprodukce a negativní vliv na životní prostředí. Nic Vám tohle neříká? A co takhle slogany typu "Nejnovější módní trendy"? To už Vám je určitě povědomé. Trendy, které za pár týdnů už nebudou trendem. Lepší označení by bylo spíše módní výstřelky. Jistě to poznáte, lákavé poutače ve výkladních skříních nákupních center "SLEVA až 70%, ceny od 79 Kč".

fast_fashion_slevy

Co za tuto cenu dostanete?

Laciný kus oblečení, většinou z nekvalitního materiálu, který degraduje po několika vypráních. Teď si položme otázku...

Kde a za jakých podmínek je možné takovéto oblečení vyrobit?

V krajinách s nejlacinější pracovní sílou. Většinou se jedná o velké továrny, které zaměstnávají tisíce dělníků a dělnic, kteří pracují v nevyhovujících pracovních podmínkách a nikdo nedbá jejich potřeb a mnohdy také důstojnosti. Je třeba mít na paměti, že velká část těchto zaměstnanců jsou děti. 

Ale pozor! Nemůžeme všechny házet do jednoho pytle! Najdou se, byť výjimky, firmy, které soustředí svou výrobu do těchto zemí, přesto ale jsou schopni nabídnout dělníkům v továrnách adekvátní finanční ohodnocení a dbát jejich etických a pracovních práv

co_znamena_fast_fashion

Rychlost a nízké náklady

To je oč tu běží! Stále nové a nové kolekce oblečení, které mají za cíl vytlačit trendy z kolekce předešlé. A jak už bylo psáno výše, s tou kvalitou to také není žádná sláva, spíš bída...

Jak ovlivňuje životní prostředí?

Hned ze začátku je třeba si říct, že textilní průmysl je druhým největším znečišťovatelem ovzduší a vody. Ročně díky němu dochází k produkci až 1,2 miliardy tun CO2. Nedokážete si představit toto číslo? Pro představu je to víc emisí, než dokáže vyprodukovat letecká a námořní doprava dohromady.

Pokud bude vývoj pokračovat touto cestou, předpokládá se, že do roku 2030 budou emise z tohoto odvětví vyšší až o 60%. Což bude mít samozřejmě vliv na klimatické změny a oteplování. 

co_je_to_fast_fashion

Kolik se vyrobí oblečení ročně? 

Za jeden rok to dělá 80 miliard kusů oblečení. Na planetě nás žije necelých 8 miliard. To máme 10-krát vyšší číslo. Naše spotřeba navíc stále roste. Odhady jsou takové, že nyní nakupujeme až o 60% oblečení víc, než tomu bylo na začátku milénia.

Spalte to!

Co se dělá s oblečením, které se neprodá ihned? Vrátí se do obchodu v době slev. Právě s tou lákavou cedulkou SLEVA 75%. Pokud se ani přesto neprodá, vyhodí se a spálí. V některých (bohužel výjimečných) případech se daruje charitě. Oblečení se dnes zkrátka vyrábí víc, než jsme schopni unosit a nakoupit. Díky této masové nadprodukci, která vyústí v likvidaci oblečení, opět zatěžujeme naši planetu.

Nadměrná produkce společně se stále novými módními trendy nás nutí, abychom hodně a často nakupovali. V praxi to pak vypadá, že tuto nadmíru oblečení máme problém už jenom někde uskladnit, natožpak vynosit. Je tedy lepší investovat do sice dražších, ale většinou (bohužel to není pravidlo) kvalitnějších kousků, které budou nadčasové, a které nebudou v kurzu sezónu či dvě.  

udrzitelna_moda_vs_fast_fashion

Jak tedy poznat udržitelnost v módě? Na to se zaměříme v příštím článku.