Eperfa: Láska k přírodě a své zemi

Bujné lesy na svahu.
Podzimní listí v tisících barvách.
Ptačí stopy ve sněhu.
Brouci, liščí doupě a houby po dešti.

Velké modré jezero s vůní rákosu.
Líně se plavící lodičky v západu slunce.
Staré domy na kopcích vinic.
Nikdy nekončící léto.

Všechny tyto zážitky a scenérie jsou promítnuty do hraček Eperfa. Maďarské hračky jsou inspirované krajinou a divokou přírodou v okolí Budapešti a neustále se měnícím jezerem Balaton. Věnují se tzv. pomalému dětství (slow childhood), kdy děti mohou svobodně zkoumat a věnovat čas pozorování. 

Hračky mají za cíl oživit vzpomínky na dětství rodičů a umožnit jim tak vrátit se zpět a prožít tyto kouzelné chvilky společně s jejich dětmi.

Kromě přírody jsou hračky inspirovány jedinečným a originálním způsobem myšlení dětí. Způsobem, jakým vidí ve věcech jednoduchost a jejich schopností naučit nás zpomalit a vychutnat si přítomný okamžik. 

drevene-hracky-originalni

Linda Balušík s baterkou Eperfa

Udržitelný design

Při přemýšlení o nové hračce nalézá Eperfa inspiraci v tom, co je obklopuje - zvířata, rostliny a krajina.

drevene-hracky-udrzitelna-vyroba

První návrhy hraček

Eperfa jsou čisté tvary a svěží barvy, jednoduchý a nadčasový design. Vše je dělané tak, aby do sebe vizuálně zapadalo.

rucne-delane-drevene-hracky

Zvířátka před finálním dokončení barvou

Při navrhování hraček oslovuje Eperfa odborníky z oboru, aby jim pomohli rozšířit jejich znalosti, a aby výsledkem byla hračka vyvedená do nejdrobnějšího detailu. Eperfa spolupracuje s Birdlife Hungary, Maďarským přírodovědným muzeem, Národním parkem Duna-Ipoly, Národním parkem Balaton a Pilis Forestry Ltd.

drevena_bilancni_vez_pro_deti

Hotová hračka balanční věž s lesními zvířátky

Udržitelná výroba

Respekt a odpovědnost za environmentální i sociální faktory jsou základními hodnotami v designu a výrobních procesech Eperfa. 

detska-kabelka

"Pomalá" výroba ledvinek Eperfa

Eperfa získává 95 % dřeva z národního parku Duna-Ipoly, přímo od lesníků, kteří tam udržují lesy a dbají na to, aby byl celý ekosystém dobře chráněn a aby o něj bylo postaráno.

Všechny hračky jsou vyráběny eticky, individuálními řemeslníky v malých dílnách v okolí Budapešti. Eperfa dbá na pohodu zaměstnanců a jejich vyvážené pracovní vytížení.

detska-kabelka-medved

Malá Linda s již hotovou kabelkou Eperfa

Eperfa se snaží neustále hledat nové možnosti spolupráce s maďarskými výrobci. Získávání materiálů tímto způsobem jim nejen pomáhá snížit naši uhlíkovou stopu, ale pomáhá také dalším malým výrobcům.

prace-v-dilne

Nahlédnutí pod ruce řemeslníků při práci na hračkách Eperfa

Jak jsme navštívili Annu z Eperfa

Při naší nedávné cestě do Budapešti jsme byli pozváni na návštěvu k majitelce a tvůrčí a kreativní duši Eperfa. Já z této návštěvy těžím dodnes. Anna je jedna z nejvíce inspirativních osob, se kterými jsem měla možnost se v životě potkat. Přivítala nás ve svém domě a dovolila nám nahlédnout do její pracovny. Mít možnost podívat se na její nákresy a návrhy novinek, které Eperfa chystá, bylo úžasné a nesmírně si této možnosti vážím. 

s-annou

Návštěva u Anny v jejím kreativním světě

Anna nás přivítala ve svém krásném domě, který je plný vintage nábytku, květin, modelů a obrázků brouků a ptáků. A já poznala, že Eperfa není póza a pouze business, ale že plně reflektuje preference Anny a jejích dcer. Vše je autentické, dělané s láskou a touhou udělat svět hezčí, hlavně dětem. ♥

anna

Anna - majitelka a designérka Eperfa

Líbí se Vám hračky a celkový způsob, jak Eperfa k jejich výrobě přistupuje? Sdílejte článek se svými přáteli na Facebooku a pomozte nám, aby se tak dostaly hračky do povědomí více lidí. 

Autor článku:  Nela Balušík